Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
V poslední době je na vzestupu rozmach různých retrobiků ve stylu Cafe racer, Scrambler, Bobber, Street Fighter, Dirt Tracker. Osobně nedokážu posoudit jejich zásadní rozdíly, vzájemné se jejich styl v určitých oblastech prolíná a v některých zase vzdaluje. Nicméně jsou to krásné a jedinečné originály, protože každá má svoji historii, svého stavitele, originalitu, ducha myšlenky.
JirkyBrácha uvedl svoji stavbu jako scrambler (a není důvod mu nevěřit), kdy jako základ posloužila BMW R100R, dvouventilový dvouválec, vzduchem chlazený boxer z roku 1992, sestavení stroje zabralo 8 měsíců a další sezónu trvalo vyladění zejména po stránce motorové.
No nádhera nádherná, oči zajiskří, srdce poskočí, …..
A dál…. původně jsme zamýšleli navštívit vodní nádrž Vír a její přilehlé okolí, ale Kápo v čele pelotonu nasadil velmi svižné tempo, tak jsme se nakonec dopravili na nedalekou Vysočinu (asi zase přejel nějakou odbočku). Podle dvou fotek každý pozná oblíbenou hospůdku s domácími bramboráky, které byly opravdu z brambor. Jelikož sem zavítáme každoročně není asi třeba blíže představovat.
Á propós brambory, brambory byly v kontinentální Evropě zpočátku přijímány se značnou nedůvěrou a obavami. Byly považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, za plodinu nečistou a zdraví ohrožující. Případně byly používány pouze jako okrasná exotická rostlina na dvorech velmožů a v klášterních zahradách. Někteří tehdejší lékaři je předepisovali jako zaručený lék proti široké škále onemocnění od průjmů po tuberkulózu. Dokonce se používaly jako afrodisiaka. Tato nedůvěra trvala téměř dvě staletí. Do českých zemí přišly brambory z Braniborska (uvádí se, že se tak stalo po roce 1778), odtud vznikl zkomolením jejich dnešní název. Podle jiného názoru vznikl název brambory ze slova bamboly – starého označení pro hlízy. Název v cizích nářečích označuje většinou původ (szwaby – Švábsko, burgonya – Burgundsko), kulatý tvar (bobál, bumbulis) či je odvozen od země (zemák, zemče, zemky, zemské jablko). Ve větším měřítku se začaly v Čechách pěstovat a používat jako potraviny teprve od druhé poloviny 18.století v souvislosti s pruskými válkami.